Satış Uzmanımızla Canlı Görüşün

Teak mi İroko mu? Ana vatanı Afrika olan İroko ağacı aslında Teak ağacının farklı bölgede yetişen türüne denir. Teak ağacı ise Asya’nın çok fazla yağış alan ormanlarında yetişir. Afrika’daki yağmurlu ormanlarda yetişen cinsine de İroko denir. Yani aynı türün farklı yerlerde yetişerek farklı isimlerle bilindiği bir ağaçtır. Mobilya yapımından gemi güverte yapımına kadar pek çok alanda kullanılan bir ağaç türüdür. Sert koşullara karşı oldukça dayanıklıdır.

İroko ağacının bir plantasyon yani kullanım amaçlı yetiştirilme alanları yoktur. Neredeyse tamamı Afrika ve Asya’nın yağmur ormanlarında kendiliğinden yetişir. Kesilme çapları ise 150 cm ile 450 cm arasında değişkenlik gösterir. Ağacın yüksekliği 140 metreyi bulur. İleri düzey yüzey kaplamalarında levha şeklinde, binaların iç – dış kısımlarında, kapı ve pencerelerde, köprü yapımında ve daha pek çok alanda kullanışa elverişlidir. İşlendikten sonra herhangi bir çarpılma veya şekil bozukluğu yapmadığı için stabilizesi çok iyidir.

Kökeni Fildişi sahillerine kadar dayanan İroko ,140 metreyi bulan yüksekliği ile dünyanın en uzun ağaçlarından birisidir. Çok hızlı büyümelerinden dolayı da ekolojik dengeye zarar vermeden sürdürülebilir bir üretim imkanı sağlanır. İşleme aşamasından sonra sarımtırak bir renktedir ve oksijen ile temasa geçmesiyle beraber kahverengi bir görünüm alır.

Keresteye kıyasla kahverengi tonundaki damarlar daha net ve hoş bir görüntü sunar. Gerek büyüklüğü gerekse diğer özellikleri gereği oldukça sert, dayanıklı ve yağlı bir yapısı vardır. Hızlı bir şekilde büyümesinden dolayı yetişmesi daha kolaydır. Ağacın iç hatlarındaki damarlar, oksijenle birleştikten sonra açık kahverengine dönerek daha belirgin hale gelir. Bu yüzden de dekorasyon ve mobilya üretiminde en çok tercih edilen ağaç türlerinden biri haline gelmiştir.

Hızlı büyümesi ve çatlamadan kuruması nedeniyle ahşaba bağlı işletmelerde sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanında pek çok makineyle ve el aletleriyle rahatlıkla işlenmektedir. Herhangi bir kokusu yoktur. Barındırdığı bu özellikler ile pek çok alanda tercih edilen ağaç türünün başında gelir.

Teak Mi İroko Mu?

Ahşap Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Ahşap kaplamanın pek çok avantajı vardır. Şu şekilde sıralanır:

Endüstriyel Ahşap Kaplama

Endüstriyel ahşap kaplama farklı ince ahşap kaplamaların bir araya getirilmesiyle elde edilmektedir. Her bir katman birbirinden farklı renklendirme kullanılarak ve gelişmiş yöntemler kullanıp birleştirilerek masif ahşapları meydana getirir. Sonra ki aşama da ise elde edilen bu masif ahşaplardan farklı teknikte kesimler yapılarak dilimlenir ve mobilya üretimine hazır olacak şekilde kaplamalar elde eder.

Endüstriyel ahşap kaplamada önemli olan nokta, doğal kaplamanın özünde bulunan zehirli maddelerin çıkartılarak işlemden geçen ürünün mobilyaya ve çevreye zarar vermeyecek biçimde kullanılmasıdır. Bunun için de farklı üretim hatları kullanılmaktadır. Diğer bir önemli husus ise seri üretim için hızlı büyüyen ağaçların seçilerek sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır. Böylelikle kullanılan ağaçların neslini tüketmeden doğal ortamlarında yetişmesini sağlamak ve orman hacminin azalmasının önüne geçilmektir. Bu da öncelikle doğanın korunmasını sağlayan çalışmaları beraberinde getirir. Bu bakımdan çevre dostu üretim esas alınır.

Endüstriyel Ahşap Kaplama Avantajları

Endüstriyel ahşap kaplama avantajları doğru teknikler kullanıldığı takdirde oldukça fazladır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

Renklendirilmiş Ahşap Kaplamalar

Çeşitli ağaç türlerinden yapılarak eşsiz bir görünüm elde edilir. Ağaç türlerine bağlı olarak bazı ağaçlar kendi içlerinde farklı renkler de katmanlara sahip olabilir. Katmanların farklı renklerde olması ise mobilya üreticilerinin işini zorlaştıran bir durumdur çünkü kaplama üreticileri bu katmanları farklı renklendirme işlemlerine sokarlar. Böylelikle hem işin devamlılığını sağlanmış olur hem de üretilen mobilyalardaki farklı renk görünümlerinin önüne geçilerek birbiriyle uyumlu renklerin kullanılması sağlanır.

Ağaç türlerinin yapıları, dokuları ve katmanları birbirinden farklılık gösterdiği için kullanılan her ağaç için bazen benzer bazen de ayrı teknikler kullanılması söz konusudur. Bu sayede ortaya daha zengin ve ihtiyaca yönelik ürünler çıkar.

Ahşap Kaplamaların Yapıldığı Ağaçlar Nelerdir?

Doğa da çok farklı ağaç türleri bulunsa da bunlar iki kategori şeklinde belirtilir; Sert ağaçlar ve yumuşak ağaçlar. Sert ağaçlar genellikle sonbaharla beraber yapraklarını döken kiraz, maun, ceviz, dişbudak gibi ağaçlar olurken, yumuşak ağaçlar ise yapraklarını bir müddet daha dökmeden tutabilen çam, sedir, köknar ve Selvi ağaçları şeklindedir. Kiraz, meşe ve akçaağaç gibi türler ise işlemesi daha zor olduğundan dolayı daha maliyetlidir.

Mobilyanın kullanım amacına ve tasarımına bağlı olarak farklı ağaçlardan ahşap kaplamalar üretmek mümkündür. Burada önemli olan doğru ağacı seçerek doğru teknikler ile kaplamaları yapabilmektir.

Sizce Teak mi İroko mu?

Teak mi İroko mu? yazımız gibi daha fazla yazımız için; Tasarım 4.0 Mimarlık – İroko Deck – Deck Uygulama – Deck Fiyatları (irokodeck.net) Linkten ulaşabilirsiniz.

Sevgilerimle🕊️

Gönder
1
WhatsApp İle Teklif Hattı
İroko Deck - Ahşap Deck Teklif
Merhaba ;
Danışmanımız online
Merhaba ; size nasıl yardımcı olabilirim.
Teklif hazırlanması için WhatsApp üzerinden m2 bilgilerini ve varsa uygulama yapılacak alanın görsellerini iletmenizi talep edeceğiz.

Ahşap Deck Ekibi ®