Ahşap kaplama, gündelik hayatta iç ve dış mekan tasarımlarında sıkça kullanımına başvurulan bir malzemedir. Çevre dostu ve geri dönüşüme yatkın olması özellikleriyle öne çıkmaktadır. Bu yönü itibariyle de evlerimizde gönül rahatlığıyla kullanılmasına olanak sağlar. Mobilya veya eşya seçiminde malzeme seçimi, temelde en önemli hususlardan biridir. Kullanım kolaylığı ve sağlık açısından olumlu yönleriyle ahşap kaplama seçeneği, mobilya malzemesi seçiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Genel anlamı itibariyle, bir ağacın kesilip kurutularak şekil verilmesiyle elde edilen ve doğal kullanıma da olanak sağlayan bir kaplama çeşididir. Mekan dizaynlarında ahşap kullanımının sağladığı bir çok avantaj bulunmaktadır.
Peki, ahşap kaplamının avantajları nelerdir ?
- Özgünlük elde etmek için yadsınamaz bir çözümdür. Çünkü, her ağacın kendine has bir dokusu veya bir görüntüsü olduğunu varsayarsak, temelinde ağaçtan elde edilen ahşap kaplamanın da kendine özgü bir görüntüsü olacaktır. Kendinizi en özel hissettiğiniz mekanlarda, yalnızca kendinize özgü tasarım mobilyalarla bezenmiş bir atmosfer yaratmayı kim istemez ki…
- Çevre dostu yapısıyla kişilerin mobilya ve çeşitli mekan düzenlemelerinde tercih ettiği en önemli malzemelerden biridir. Çevre dostu yönüyle de kullanacak kişilere ciddi avantajlar sağlıyor.
- Güçlü ve dayanıklıdır.
- En belirgin avantajlarından biri ise ahşap kaplamanın uzun ömürlü olmasıdır. Kullanım ömrünü tamamladıktan sonra bile farklı formatlarda evrilerek tasarlanabilmektedir.
- Kolayca sökülebiliyor olması da bir diğer avantajlarından biridir. Bu sayede kolayca farklı bir mekana monte edilebiliyor.
- Mekan kaplamalarının belki de en çok dikkat edilmesi gereken bir husus da suya dayanıklı olup olmamasıdır. Gündelik hayatta, evlerimizde veya dış mekanlarda kullanım kolaylığı açısından suya dayanıklı olması önemli bir husustur. Bu noktada ise ahşap kaplama suya dayanıklıdır.
- Genellikle, evlerimize bir mobilya veya eşya seçimi yaparken öncelikli olarak mobilyanın veya eşyanın malzemesine bakarız. Malzemesinin ise temizliğinin kolay yapılıyor olması kullanım açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır. Ahşap kaplama ise bu noktada tercih edilebilecek bir seçenektir.
- Boyaya ihtiyaç duymaz fakat istek doğrultusunda rahatlıkla boyanabilmektedir. Buna elverişlidir.
- Hava koşullarından etkilenmemektedir.
- Dokusu itibariyle yoğundur.
Tarihi oldukça eskilere dayanan ahşap kaplamanın kullanım alanı oldukça geniştir. Ahşap, teorik olarak inşaat sektörüne hâkim tüm eğilimleri karşılayabilecek potansiyele sahiptir.
Ahşap kaplamanın kullanım alanlarından bahsedecek olursak ;
- İç mekan tasarımlarında oldukça tercih edilerek, yoğun ilgi görmektedir.
- İç mekan tasarımlarında; zemin , duvar , kapı , pencere , merdiven , tavan , mutfak mobilyaları gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
- Dış mekan tasarımlarında da oldukça tercih edilen ahşap kaplama, havuz kenarları , veranda ve pergolalar gibi alanlarda sıkça başvurulan bir malzemedir.
- Güneşlenme alanları olarak adlandırılan iskele zeminlerinde ahşap kaplama kullanılabilmektedir.
- Yüzme havuzları ve deniz kenarlarında da kullanım kolaylığı açısından oldukça talep görmektedir.
- Ahşap kaplama; yapıya taşıyıcı, doğrama, pano yalıtım ve kalıp elemanları olarak yer almaktadır. Ayrıca mobilya elemanı olarak da geniş bir uygulama olanı vardır.
Kısacası, iç veya dış mekan tasarımlarında ahşap kaplama kullanmak hem şık bir görüntü yaratmasının yanı sıra hem de çevre dostu olma özelliğiyle uzun süreli kullanımlara uygundur. Hiçbir kimyasal işleme maruz kalmamasıyla da dikkat çekmektedir. Ahşap kaplama, çeşitleri itibariyle çok geniş bir yelpazede ele alınabiliyor. Farklı alanlarda, farklı çeşitleriyle önümüze çıkan ahşap kaplama, günümüzde en çok tercih edilen iç ve dış mekan mobilya malzemesi olma misyonunu üstlenmektedir.